Homeros'un Kızı

Homeros'un Kızı PDF e-kitap olarak EKitaplığım’da yer alıyor. Robert Graves tarafından yazılan kitabın açıklaması, yayınevi bilgisi, ISBN numarası, konusu...

Homeros'un Kızı

Yazar: Robert Graves

Kitap Özeti:

Mevcut künye bilgilerine göre Homeros'un Kızı, klasik antik kaynaklardan beslenen ve bir kadın bakış açısıyla antik destan geleneğini yeniden ele alan bir yapıt olarak değerlendirilebilir. Eser, Homeros'un Odyssey Destanı'ndaki Nausikaa karakterini merkeze alarak, Batı edebiyatının en kadim anlatılarından birini çağdaş bir perspektifle sorgulamaktadır.

Yazarın Anlatımı​

Eserin anlatım dili, antik mitolojik malzemeyi modern roman teknikleriyle harmanlayan bir yaklaşım sergilemektedir. Yazar, destansı üslubun getirdiği yüksek ton ile gündelik hayatın sıradan ayrıntıları arasında dengeli bir seyir izler. Nausikaa'nın iç dünyasına yapılan derin psikolojik dalışlar, antik dönemde yaşayan bir genç kızın gözünden erkek egemen destan geleneğinin eleştirel bir yeniden okumasını mümkün kılar. Anlatıda mitolojik referanslar, günlük yaşam gerçekliğiyle iç içe geçer; böylece destanın kahramanlık anlatısının ardında kalan kadın sesi duyulur hale gelir.

Kitabın Türü ve Yapısı​

Homeros'un Kızı, tarihsel kurgu ile mitolojik roman türlerinin kesişim noktasında konumlanmaktadır. Eser, antik Yunanistan'ın Phaiaklerin ülkesi olarak bilinen bölgesinde geçer ve Odysseus'un Nausikaa ile karşılaşma sahnesini yeniden kurgular. Romanın yapısı, geleneksel destan kronolojisinden koparak bir kadın karakterin bakış açısını merkeze almış olmasıyla özgün bir kimlik kazanır. Bu tercih, eseri salt tarihsel bir yeniden anlatım olmaktan çıkararak cinsiyet, anlatı otoritesi ve klasik kanon sorunsalını irdeleyen bir metne dönüştürür.

Okura Sunduğu Deneyim​

Kitap, antik edebiyat geleneğine meraklı ancak akademik bir dilde boğulmak istemeyen okurlar için erişilebilir bir giriş noktası sunar. Mitolojiye dayalı kurgusu sayesinde fantastik anlatılardan hoşlanan okurları da cezbedebilecek bir atmosfer yaratılır. Öte yandan eser, destansı geleneğin erkek odaklı yapısını sorguladığı için feminist edebiyat eleştirisi perspektifinden de ilgi çekicidir. Anlatının temposu, mitolojik olayların gerilimi ile karakterlerin iç çatışmaları arasında gidip gelir.

Genel Değerlendirme​

Homeros'un Kızı, kadim bir kaynağı çağdaş duyarlılıkla yeniden yorumlayan, anlatı geleneğinin cinsiyetlendirilmiş yapısını sorgulayan nitelikli bir kurgusal eser olarak öne çıkmaktadır. Eserin güçlü yanı, mitolojik malzemeyi salt bir alıntı nesnesi olarak değil, eleştirel bir mercek olarak kullanmasıdır. Belirli bir bağlam ve yazar bilgisi olmaksızın kesin değerlendirmeler yapmak güç olsa da, Homeros'un Kızı, klasik antik kaynaklarla ilişkili çağdaş roman geleneğine ilgi duyan okurlar için değerlendirilmeye değer bir yapıttır.

Kitap Detayları:

1. Kitap adı

Homeros'un Kızı
  2. Kitap yazarı

Robert Graves
  3. ISBN

9786052958216
  4. Yayıncı

İş Bankası Kültür Yayınları
  5. Yayın tarihi

2019
  6. Sayfa sayısı